Gjenden 145 balena në breg të detit – ERTV

Gjenden 145 balena në breg të detit


Rreth 145 balena janë zbuluar në një plazh të ishullit të largët në Zelandën e Re dhe askush nuk di të zbulojë arsyen se pse ato ndodheshin aty. Balenat u gjetën nga një ekskursionist në Gjirin e Masonit në Stesart Island, në jug të ishullit jugor të Zelandës së Re të shtunën. Ai njoftoi Departamentin e Ruajtjes në orën 22.30 dhe u tha atyre se ishin disa balena të bllokuara në fundin jugor të Gjirit të Masonit, afërsisht 2 km larg.

Departamenti i Ruajtje Rakiura, Ren Leppens tha se gjysma e balenave kishin ngordhur dhe pjesa tjetër u tentua që të futej në ujë. ‘Shanset që balenat e mbetura të ri-notonin ishin jashtëzakonisht të ulëta. Vendndodhja e largët, mungesa e personelit të afërt dhe gjendja përkeqësuese e balenave nënkuptonin që gjëja më humane të bëhej ishte eutanizimi, “tha ai. “Sidoqoftë, gjithmonë është një vendim i gabuar për tu bërë”.

Departamenti i Ruajtjes i tha se rreth 85 balena çdo vit dalin në breg të detit por ku është një rast i rrallë. Deri më tani ende nuk ka një përgjigje përfundimtare reth arsyes së vetëflijimit të balenave.